Δευτέρα, 28 Ιανουαρίου 2013

Ανεκπλήρωτοι Έρωτες Μια όμορφη ανάμνηση ή μια επικίνδυνη πολύχρονη παγίδα?Αρκετές γυναίκες και πολύ λιγότεροι άνδρες, διαλέγουν να αφοσιωθούν σ΄ ένα φαντασιακό έρωτα, που ποτέ δεν έζησαν ή τον έζησαν πολύ λίγο, δημιουργώντας στη ζωή τους συναισθηματικά αδιέξοδα και εγκλωβισμούς. 
 
Φυσικά, τα παραμύθια εξάπτουν την φαντασία και το ρομαντισμό, δημιουργούν την απατηλή προσδοκία πως- γιατί όχι- υπάρχει ο μεγάλος έρωτας και ίσως είναι αυτός.   

Το ανεκπλήρωτο γίνεται ιδανικό, αντικείμενο λατρείας, προσμονής, διαρκούς διάψευσης και, πάνω απ' όλα, μιας άδικης σύγκρισης με οποιοδήποτε πραγματικό υπάρξει δίπλα μας. Το χαρακτηρίζουμε ως ατελές και, φυσικά, δεν μπορεί να αντέξει την αναμέτρηση με το απραγματοποίητο. 

Είναι ένα ψυχικό «βόλεμα», που μας παρέχει άπειρες δικαιολογίες για να αποφύγουμε το επόμενο βήμα στη ζωή μας. 
Ένα βήμα που μπορεί να ενέχει προσπάθειες, συναισθηματικές επενδύσεις και ρεαλιστικούς κινδύνους. 

Με λίγα λόγια, αρνούμαστε το βήμα προς την ενηλικίωση, την ωριμότητα, την πραγματική ζωή. Συχνά, είναι κάτι που το μοιράζονται δύο άτομα σε μια σιωπηρή συμφωνία. 
Ένα γλυκό μυστικό… 

Ένα παιχνίδι που αναστατώνει και ανατροφοδοτεί υπόγεια τη λίμπιντο των δύο συμμετεχόντων. «Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια. 

Έρχεσαι φεύγεις, πώς το αποφεύγεις...» 

έλεγε ο στίχος της Λίνας Νικολακοπούλου. 
Άλλοτε όμως το ένα από τα δύο άτομα, ίσως και εν αγνοία του άλλου, παγιδεύεται σε μια μονομερή αναμονή εκπλήρωσης αυτού που αποτελούσε ένα παιχνίδισμα. 

Τότε κυριολεκτικά μπλοκάρει την πορεία των υπολοίπων συναισθημάτων του, περιμένοντας κάτι που από την ίδια του τη φύση δεν θα έρθει ποτέ.
Το πρόβλημα είναι πώς ο έρωτας αυτός χρησιμοποιείται από τον ψυχισμό σαν κώλυμα, σαν τροχοπέδη για την περαιτέρω ολοκλήρωση του ατόμου και για την ανάληψη της ευθύνης του εαυτού του. 

Όμως, μια τέτοια φαντασιακή επιλογή δημιουργεί και ένα ολόκληρο πλέγμα παράλογων πεποιθήσεων όπως: 

Κανείς άλλος δεν μπορεί να δώσει νόημα στη ζωή μου 

Κανείς δεν μπορεί να τον αντικαταστήσει 


Αυτός , σ΄ αυτή την περίπτωση, θα έκανε ή θα μου έλεγε αυτό ή εκείνο. Απόψεις όπως οι παραπάνω γίνονται υποβολές, έχουν πολύ ισχυρή συναισθηματική επίδραση, δεν υποχωρούν εύκολα και στέλνουν στο απυρόβλητο εξιδανικευμένους άνδρες, που μπορεί η συμβίωση μαζί τους να ήταν χειρότερη και από ένα εφιάλτη. Ο ανολοκλήρωτος έρωτας φαίνεται να είναι μια καλά δουλεμένη εξαπάτηση του εαυτού, μια προσπάθεια να διατηρηθεί το ιδανικό, το τέλειο, το άφθαρτο, όπως στους μύθους. Πρόκειται για μια τάση εθισμού σε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, που συνοδεύεται από άκαμπτη σκέψη και βασανιστική εμμονή. 

Τι «προσφέρει» ένας ανεκπλήρωτος έρωτας; 

Οικονομία ενέργειας. 

Ο φαντασιακός έρωτας δεν απαιτεί καθημερινές συναλλαγές, συμβιωτικές προσαρμογές , άγχος για τα κοινά σχέδια ζωής, συγκρούσεις και διαφωνίες. Βρίσκεται εκεί, στο πίσω μέρος του μυαλού μας και δεν ζητά παρά μόνο λίγο χρόνο σκέψης.


Απομακρύνει όλες τις δυσάρεστες και αγχωτικές φάσεις μιας ρεαλιστικής σχέσης. 

Αφθαρσία και ανακούφιση από τον φόβο της εγκατάλειψης και την οδύνη του χωρισμού.  Ο φαντασιακός έρωτας, σε αντίθεση με τους πραγματικούς έρωτες, δεν έχει ημερομηνία λήξης. 

Αν θέλετε να απαλλαγείτε από ένα ανεκπλήρωτο έρωτα: 


• Ξαναδείτε τι ζητάτε από μια σχέση, π.χ διάλογο, επικοινωνία, σωματική επαφή κλπ 

• Ελέγξτε τις παράλογες πεποιθήσεις σας. 


• Κάντε τις λογικές σας σκέψεις πράξεις και προχωρήστε τη ζωή σας χωρίς να κοιτάτε πίσω. 
• Πάρτε τις ευθύνες σας για να στεριώσει μια ρεαλιστική σχέση. 

• Συνειδητοποιείστε ότι οι ανεκπλήρωτοι έρωτες στηρίζονται κατ΄εξοχήν στον φόβο της εγκατάλειψης και στην υποσυνείδητη επιλογή της μοναχικότητας. 
 

• Σταματήστε να αναλύετε τον ανεκπλήρωτο έρωτα. 


Η λύση για να λύσουν τα δεσμά: 


Ζήστε τον, ολοκληρώστε τον, απομυθοποιήστε τον, γιατί η ζωή είναι μικρή...

Όλοι έχουμε κάποτε στη ζωή μας μετανιώσει περισσότερο γι' αυτά που δεν ζήσαμε, παρά για αυτά που ζήσαμε...

Πηγή:www.lovepoint.gr
www.emedi.gr


1 σχόλιο:

  1. Συνήθως από προσωπική εμπειρία και από εμπειρίες άλλων ανθρώπων, οι ανεκπλήρωτοι έρωτες βασίζονται σε μία χημεία που σπάνια υπάρχει με άλλα άτομα ή το σύντροφό μας που τους διατηρεί. Πιστεύω ότι εξαρτάται από την περίπτωση και την ιδιοσυγκρασία των ατόμων. Και από τον λόγο για τον οποίο κάποιος επιλέγει σύντροφο στη ζωή του. Θέλουμε απλά συντροφικότητα και λύση των προβλημάτων της κοινής μας ζωής; Θέλουμε έναν έρωτα με πάθος; Θέλουμε ασφάλεια και σταθερότητα; Θέλουμε μια μακρόχρονη σχέση; Συνήθως οι άνθρωποι που εμπλέκονται σε ανεκπλήρωτους έρωτες είναι άνθρωποι του πάθους και του έρωτα που τοποθετουν αυτό το στοιχείο υψηλότερα από άλλα στοιχεία στην καθημερινή ζωή. Άνθρωποι του ρίσκου, και της αναζήτησης. Που θέλουν να βιώνουν με όλο τους το είναι έντονα συναισθήματα. Σίγουρα η πραγματικότητα διαφέρει, αλλά δεν παύουμε να αναζητούμε κάτι τέτοιο. Και το καλύτερο όντως είναι να το ζούμε με όλο μας το είναι γιατί έχει μεγάλη αξία.... Πιστεύω. Έτσι κι αλλιώς η ίδια η ζωή πρέπει να είναι παιχνίδι, διάλογος με το απρόοπτο, με το όνειρο για να μπορεί να συνεχιστεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή