Τετάρτη, 6 Νοεμβρίου 2013

Βρες το Μετανάστη πρόγονό σου! Συγκίνηση προκαλεί ο ιστότοπος του Ellis Island. Video


Την πρώτη φορά που το επισκέπτεται κανείς τίποτα δεν τον προετοιμάζει για το τι θα ακολουθήσει. 


Μία τυπική σελίδα ενός τυπικού site. 

Του site, όμως, ενός καθόλου μα καθόλου συνηθισμένου τόπου.

Ο λόγος για τον ιστότοπο του Ellis Island έξω από τη Νέα Υόρκη, απ’ όπου πέρασαν τα εκατομμύρια των μεταναστών από όλο τον κόσμο στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ου αιώνα, δημιουργώντας με το πέρασμα των δεκαετιών, αυτό το τόσο ιδιαίτερο αστεακό μόρφωμα που είναι σήμερα η Νέα Υόρκη.

Το Ellis Island είναι από τα μέρη εκείνα με την εντονότερη «οσμή» ιστορίας των τελευταίων δύο αιώνων: εκεί κατέφτασαν τα υπερωκεάνια από την Ευρώπη, προκειμένου να «δηλωθούν» οι επιβαίνοντες, προτού ξεχυθούν στο άγνωστο για ένα νέο ξεκίνημα.

Ανάμεσά τους και χιλιάδες Έλληνες που έφευγαν κατά κύριο λόγο από τα λιμάνια της Ιταλίας, στην οποία περνούσαν μέσω Πάτρας, για να επιβιβαστούν στα πλοία που θα έφταναν μετά από μερικές μαρτυρικές εβδομάδες στη γη της επαγγελίας.

Το συγκλονιστικό με τον εν λόγω ιστότοπο είναι ότι δίνει στο χρήστη τη δυνατότητα πρόσβασης, μέσω μηχανής αναζήτησης, σε μία τεράστια βάση δεδομένων με όλα σχεδόν τα επώνυμα των ανθρώπων που πέρασαν από εκεί από το 1892 μέχρι το 1924, τα ονόματα των πλοίων με τα οποία είχαν ταξιδέψει, καθώς και την ακριβή ημερομηνία αναχώρησης και άφιξή τους στη Νέα Υόρκη.

Κάνοντας μία απλή εγγραφή στο site, μπορείς κανείς να ψάξει βάσει του ονόματος και του επωνύμου τον ξεχασμένο παππού, προπάππου ή προ-προ-πάππου και να νιώσει το ίδιο ρίγος που έχουν νιώσει εκατομμύρια χρήστες του, οι οποίοι βλέπουν ξαφνικά μπροστά τους το φάντασμα ενός παρελθόντος που ποτέ δεν έζησαν, παρά μονάχα άκουσαν μέσα από αφηγήσεις.Ίσως πρέπει να το δοκιμάσετε κι εσείς για να δείτε τι μπορούν να προκαλέσουν δύο-τρεις απλές λεξούλες και μερικοί αριθμοί…


Προσωπική εμπειρία: Ο παππούς μου Παναγιώτης Σαμαρτζής σε ηλικία 27 ετών μετανάστης στην Νέα Υόρκη στις αρχές του αιώνα

Τι συγκίνηση βρήκα τα στοιχεία του στην αναζήτηση...

Ηλεκτρονική διεύθυνση: Immigration Through Ellis Island - Award Winning Documentary Video 


http://www.alexiptoto.comΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου