ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ
Οι επιχειρήσεις μπορούν γίνουν ένας χώρος μάθησης και ανάπτυξης.
Ηγέτες και σύμβουλοι επιχειρήσεων έχουν αντιληφθεί ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να διευκολύνουν την αυτο-ανακάλυψη και την κλήση μας να υπηρετούμε τον κόσμο προάγοντας ταυτόχρονα μεγαλύτερη απόδοση στην παραγωγή και τις υπηρεσίες.
Ικανότητες που χαρακτηρίζουν τους καλούς ηγέτες είναι η επιμονή, η αυτογνωσία, η ικανότητα να ρισκάρουν, η αυτοδέσμευση και η αγάπη μάθησης.
Το άτομο που αγαπά τη μάθηση καλοδέχεται την αποτυχία και τα λάθη.
Το χειρότερο πρόβλημα στην ηγεσία είναι η πρώιμη επιτυχία, διότι το άτομο δεν έχει την ευκαιρία να μάθει από τα προβλήματα.
Μαθαίνουμε περισσότερο όταν αντιμετωπίζουμε αντιξοότητες.
Οι ηγέτες έχουν συνήθως:
Συναισθηματική σοφία, η οποία χαρακτηρίζετε από την ικανότητά τους να δέχονται τους άλλους όπως είναι, να αντιμετωπίζουν τα συμβάντα εδώ και τώρα, εμπιστεύονται τους άλλους ακόμα και όταν αυτό φαίνεται παράτολμο και να ενεργούν χωρίς να χρειάζονται συνεχή επιδοκιμασία και αναγνώριση.
Το να μάθει κανείς να είναι αποτελεσματικός ηγέτης, δεν διαφέρει από το να μάθει να είναι αποτελεσματικός άνθρωπος.
Όταν μιλάμε για ηγέτες σε ανάπτυξη αναφερόμαστε αναπόφευκτα στον προσωπικό μετασχηματισμό.
Η επιτυχία στης επιχειρήσεις διευκολύνετε περισσότερο στις μεγάλες ομάδες.
Πολλά προβλήματα είναι:
Εξαιρετικά πολύπλοκα για να τα λύσει
ένας άνθρωπος ή ένας κλάδος, γι’αυτό φέρουμε μαζί άτομα διαφορετικής προέλευσης και διαφορετικών τομέων.
Αυτές οι συλλογές ταλέντου ονομάζονται μεγάλες ομάδες.
Η ιδιοφυία της μεγάλης ομάδας έγκειται στο ότι κάνει πολλούς αξιόλογους ανθρώπους που ο κάθε ένας είναι δυνατός και επιτυχημένος στον τομέα του, να δουλέψουν μαζί.
Όμως αυτές οι ομάδες εξυπηρετούν και ένα δεύτερο αλλά εξίσου σημαντικό σκοπό:
Παρέχουν ψυχική υποστήριξη και προσωπική αλληλεγγύη.
Παράγουν θάρρος.
Αν δεν έχουμε κάποια φιλικά αυτιά για
να ακούσουν τις εξωφρενικές ιδέες μας,
αν δεν έχουμε προσωπική ενθάρρυνση
και προοπτική όταν συναντάμε ένα
εμπόδιο, όλοι θα χάσουμε το δρόμο μας.
Οι μεγάλες ομάδες μας θυμίζουν πόσα μπορούμε να επιτύχουμε δουλεύοντας για έναν κοινό σκοπό.
Οπωσδήποτε οι μεγάλες ομάδες στηρίζονται σε πολλές εδραιωμένες πλέον αρχές του καλού μάνατζμεντ, αποτελεσματική επικοινωνία, στρατολόγηση εξαιρετικών
στελεχών, γνήσια ενδυνάμωση, προσωπική αποδέσμευση.
Όμως μας θυμίζουν την παρατήρηση του συγγραφέα Λουτσιάνο ντε Κρεσάντζο, ότι
«είμαστε όλοι άγγελοι με
ένα μόνο φτερό και
μπορούμε να πετάξουμε
μόνο αγκαλιάζοντας ο
ένας τον άλλο».
Αυτές τις ομάδες δεν μπορείς να τις διοικήσεις,
μπορείς μόνο να τις καθοδηγήσεις στην πτήση
τους.
Σύμφωνα με πολλούς ψυχολόγους που έχουν μελετήσει τον σύγχρονο χώρο εργασίας, υπάρχει μια αναπόφευκτη σύνδεση ανάμεσα στην φιλοσοφία που ακολουθεί μια επιχείρηση και στο ηθικό του προσωπικού της.
Πολλές μελέτες έδειξαν πως όλες οι επιχειρήσεις μπορούν να αυξήσουν τη δημιουργικότητα και την απόδοσή τους ταυτόχρονα, καλλιεργώντας τις ικανότητες των εργαζομένων για μάθηση και ανάπτυξη.
« ολοκληρωμένη ροή », μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες επιτυχίας.
Συχνά καθώς αυξάνεται η ευεξία που νοιώθει κανείς στη δουλειά του, εμφανίζεται μια μαγνητική έλξη που συγκεντρώνει άτομα τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν « προβλέψιμα θαύματα ».
Στις επιχειρήσεις τις οποίες καλλιεργούνται νέα πρότυπα σκέψης, επιδιώκονται συλλογικές φιλοδοξίες και τα μέλη τους ενθαρρύνονται να δουλέψουν μαζί.
Οι επιχειρήσεις μπορούν να γίνουν εκπαιδεύσιμοι οργανισμοί αν ενθαρρύνουν την εύκαμπτη, δημιουργική και ολιστική σκέψη, που σημαίνει, να αγκαλιάζουν την πολυπλοκότητα, την προσωπική μάθηση, την αποσαφήνιση των οραμάτων, την εστίαση της προσωπικής ενέργειας, τον μεγάλο σεβασμό για την αντικειμενικότητα, την αποκάλυψη υποσυνείδητων νοητικών εικόνων, τις κοινές « εικόνες μέλλοντος» που καλλιεργούν την αυτοδέσμευση και την εθελοντική προσπάθεια αντί για τη συμμόρφωση και τον διάλογο που βοηθά τα μέλη τις ομάδας να αναστείλουν τις προηγούμενες παραδοχές τους και να σχηματίσουν δημιουργικές συμμαχίες.
Οι επιχειρήσεις μπορούν να βελτιώσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους με αυξημένη αποτελεσματικότητα και απόδοση ενώ ταυτόχρονα βοηθούν να βελτιωθεί ο κόσμος γενικά.
Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό συμβαίνει περισσότερο όταν οι εργαζόμενοι βρίσκουν νόημα στη δουλειά τους και όταν η επιχείρηση εμπνέεται από μια αίσθηση σκοπού και από αφοσίωση στην ευημερία τους.
Οι επιχειρήσεις λειτουργούν καλύτερα όταν είναι αφοσιωμένες τόσο στο μετασχηματισμό του ατόμου, όσο και στο μετασχηματισμό της ίδιας της επιχείρησης.
Όπως η εκπαίδευση, στηρίζεται σε μια συνεργασία του ατόμου και της ομάδας, ώστε να υλοποιηθούν οι υψηλότεροι στόχοι της.
Με αυτή τη συνεργασία, οι επιχειρήσεις μπορούν να γίνουν ένας φορέας για τη περαιτέρω πρόοδο της ανθρωπότητας.
Γουόρεν Μπένις καθηγητής διοίκησης επιχειρήσεων, ειδικός σε θέματα ηγεσίας.
Από το βιβλίο « Ο Θεός και το εξελισσόμενο σύμπαν » Τζ. Ρεντφιλντ.