Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2016

ΤΟ ΑΡΧΕΤΥΠΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Το Βασικό 

Αρχέτυπο του Παιδιού   

Το Εσωτερικό Παιδί

Ο Φύλακας της Αθωότητας
·      Το Πληγωμένο Παιδί
·      Το Εγκαταλελειμμένο/ Ορφανό Παιδί  
·      Το Μαγικό/ Αθώο Παιδί
·      Το Παιδί της Φύσης
·      Το Αιώνιο/Θεϊκό Παιδί  
·      Το Αόρατο Παιδί
·      Το Εξαρτώμενο Παιδί

Η ώριμη προσωπικότητα του αρχέτυπου του Παιδιού θρέφει εκείνο το κομμάτι μας που λαχταράει να είναι ξέγνοιαστο και αθώο, αναμένοντας τα θαύματα του αύριο, ανεξαρτήτως ηλικίας. 

Αυτό το κομμάτι της φύσης μας συνεισφέρει πάρα πολύ στην ικανότητά μας να αισθανόμαστε παιχνιδιάρικα στη ζωή μας, εξισορροπώντας τη σοβαρότητα των ενήλικων υποχρεώσεων. 

Το ισορροπημένο Παιδί είναι χαρά να υπάρχει γιατί η ενέργεια που ρέει από αυτό το μέρος της προσωπικότητάς μας είναι μεταδοτικό βγάζει το καλύτερο από τους άλλου, όπως και από εμάς. 

Οι πολλές πτυχές του Παιδιού περιλαμβάνουν το Πληγωμένο Παιδί, το Εγκαταλειμμένο ή Ορφανό Παιδί, το Μαγικό ή Αθώο Παιδί, της Φύση, το Αιώνιο, το Θεϊκό, το Αόρατο και το Εξαρτώμενο Παιδί. 

Αυτές οι ενέργειες μπορεί να εμφανιστούν ως απάντηση σε ποικίλες καταστάσεις στις οποίες βρίσκεστε, ωστόσο το κεντρικό θέμα όλων των αρχετύπων του Παιδιού είναι η δυναμική ένταση ανάμεσα στην εξάρτηση και την υπευθυνότητα. 

Πρέπει να μάθετε πότε να αναλαμβάνετε ευθύνη, πότε να έχετε υγιή εξάρτηση, πότε να διαχωρίζετε τον εαυτό σας από ή ενάντια στο σύνολο και πότε να το αγκαλιάζετε. Κάθε μια από τις παραλλαγές του αρχετύπου του Παιδιού χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένες τάσεις, συμπεριλαμβανομένων των τάσεων της σκιάς.

Το Πληγωμένο Παιδί

Το αρχέτυπο του Πληγωμένου Παιδιού κρατάει τις αναμνήσεις κακομεταχείρισης, παραμέλησης και άλλων τραυμάτων που έχουμε υποφέρει κατά τη διάρκεια της παιδικής μας ηλικίας. Πολλοί άνθρωποι κατηγορούν τις μη ισορροπημένες σχέσεις με τους γονείς τους που δημιούργησαν το Πληγωμένο Παιδί για όλες τις επακόλουθες δυσλειτουργικές σχέσεις τους. 


Στη θετική πλευρά, οι επώδυνες εμπειρίες που βρίσκονται έμφυτες σε αυτό το αρχέτυπο συχνά ξυπνούν μια βαθιά αίσθηση συμπόνιας και μια επιθυμία για βοήθεια προς άλλα Πληγωμένα Παιδιά. 

Από πνευματική οπτική γωνία, μια τραυματισμένη παιδική ηλικία ανοίγει το μονοπάτι της συγχώρεσης. 

Η σκιά μπορεί να εμφανιστεί σαν μόνιμη αίσθηση αυτολύπησης, μια τάση να κατηγορούμε τους γονείς μας για τωρινές αδυναμίες και για να αντιστεκόμαστε να κινηθούμε προς τη συγχώρεση. 

Μπορεί να μας οδηγήσει επίσης στο να αναζητήσουμε γονικές μορφές σε όλες τις δύσκολες καταστάσεις αντί να βασιστούμε στη δική μας επινοητικότητα.

Εγκαταλελειμμένο/ Ορφανό Παιδί     
      
Από τη μικρή Ορφανή Άννα και τη Σταχτοπούτα μέχρι τη Ντόροθυ από το Μάγο του Όζ και ακόμα και τον Χάρρυ Πότερ, το Ορφανό Παιδί στις πιο πολλές παιδικές ιστορίες αντικατοπτρίζει την ψυχοσύνθεση ανθρώπων που νιώθουν από τον καιρό της  γέννησής τους σαν να μην είναι μέλη της οικογένειάς τους, συμπεριλαμβανομένου του πνεύματος της φυλής τους. 

Αλλά επειδή τα Ορφανά δεν επιτρέπεται να είναι στον οικογενειακό κύκλο, πρέπει να αναπτύξουν ανεξαρτησία από νωρίς. 

Η απουσία οικογενειακών επιρροών, στάσεων και παραδόσεων εμπνέει ή υποχρεώνει το Ορφανό Παιδί να δημιουργήσει μια εσωτερική πραγματικότητα που βασίζεται στην προσωπική κρίση και εμπειρία. 

Η σκιά εμφανίζεται σε Ορφανά που ποτέ δεν αναρρώνουν από συναισθήματα εγκατάλειψης, κάνοντάς τα έτσι να καταπνίξουν τη δική τους διαδικασία ωρίμανσης. 

Ως αποτέλεσμα, αναζητούν παρένθετες οικογενειακές δομές για να βιώσουν φυλετική ενότητα. 

Οι θεραπευτικές ομάδες υποστήριξης γίνονται οικογένειες της σκιάς για ένα Ορφανό που πρέπει να το μάθει ότι το να θεραπεύσεις αυτά τα τραύμα απαιτεί να κινηθείς στην ενηλικίωση.

Το Μαγικό/ Αθώο Παιδί

Το Μαγικό Παιδί βλέπει τη δυνατότητα για ιερή ομορφιά σε όλα τα πράγματα και ενσωματώνει χαρακτηριστικά σοφίας και θάρρους όταν αντιμετωπίζει δύσκολες καταστάσεις και εκπροσωπείται από την ιστορική μορφή της Άννας Φρανκ και την λογοτεχνική μορφή του Μικρού Τιμ στην ιστορία του Ντίκενς Μια Χριστουγεννιάτικη ιστορία. 

Αυτό το αρχέτυπο είναι προικισμένο με τη δύναμη της φαντασίας και την πεποίθηση ότι όλα είναι δυνατά. 

Η σκιά του Μαγικού Παιδιού εμφανίζεται σαν απουσία της πιθανότητας θαυμάτων και της μεταμόρφωσης του καλού σε κακό. 

Πεσιμισμός και κατάθλιψη, ειδικά στην εξερεύνηση ονείρων, εμφανίζονται συχνά από ένα τραυματισμένο Μαγικό Παιδί του οποίου τα όνειρα “μια φορά κι έναν καιρό” καταδικάστηκαν ως ανόητα από κυνικούς ενήλικες. 

Η σκιά μπορεί επίσης να εμφανιστεί σαν μια πεποίθηση ότι ενέργεια και δράση δεν απαιτούνται, επιτρέποντας σε κάποιον να αποσυρθεί στη φαντασία.

Το Παιδί της Φύσης

Εμπνευσμένο από βαθιά, ενδόμυχη σύνδεση με τις δυνάμεις της φύσης, το Παιδί της Φύσης έχει μια ιδιαίτερη έλξη για φιλίες με τα ζώα. Παρόλο που είναι προικισμένο με τρυφερά, συναισθηματικά χαρακτηριστικά, τα Παιδιά της Φύσης μπορούν να έχουν επίσης μια εσωτερική ανθεκτικότητα και δυνατότητα για επιβίωση, η ίδια η προσαρμοστικότητα της φύσης. 


Μπορεί να αναπτύξουν την ικανότητα να επικοινωνούν με ζώα (σε ιστορίες που αντικατοπτρίζουν αυτό το αρχέτυπο, ένα ζώο συχνά έρχεται να σώσει τον παιδικό του σύντροφο). 

Πολλοί κτηνίατροι και ακτιβιστές των δικαιωμάτων των ζώων μπορεί να έχουν βιώσει αυτό το αρχέτυπο στην μορφή της συνειδητής αρμονίας σχέσεων με τα ζώα από τον καιρό της παιδικής ηλικίας. 

Άλλοι ενήλικες περιγράφουν να είναι σε επικοινωνία με τα πνεύματα της φύσης και να μαθαίνουν να δουλεύουν σε αρμονία με αυτά για να διατηρήσουν την τάξη της φύσης. 

 Η σκιά του Παιδιού της Φύσης εμφανίζεται σαν μια τάση για κακομεταχείριση των ζώων, ανθρώπων και του περιβάλλοντος.

Το Αιώνιο/ Θεικό  Παιδί  

Το Αιώνιο Παιδί, που μερικές φορές καλείται Puer (για αγόρι) ή Pruella (για κορίτσι) Eternis, μας καθοδηγεί να μείνουμε για πάντα νέοι στο σώμα, το μυαλό και το πνεύμα και να μην αφήσουμε τη φυσική ηλικία να μας σταματήσει από το να απολαμβάνουμε τη ζωή. 


Η σκιά στο Αιώνιο Παιδί συχνά εμφανίζεται σαν μια ανικανότητα να μεγαλώσουμε και να αγκαλιάσουμε την υπεύθυνη ζωή ενός ενήλικα. 

Όπως ο Πήτερ Παν, ο Puer Eternis αντιστέκεται στο να τελειώσει έναν κύκλο ζωής στον οποίο είναι ελεύθερος να ζήσει εκτός των ορίων της συμβατικής ενήλικης ζωής. 

Η σκιερή Pruella Eternis μπορεί να εμφανιστεί στις γυναίκες σαν υπερβολική εξάρτηση από αυτούς που είναι επικεφαλής της φυσικής τους ασφάλειας. 

Πιστεύει ότι δεν μπορούν να βασιστούν πάνω της, ούτε και μπορεί να αποδεχτεί την διαδικασία της γήρανσης.

To  Αόρατο Παιδί

Το Αόρατο Παιδί,  είναι ένα από τα λιγότερο γνωστά αρχέτυπα, αλλά μπορεί να έχει μια ισχυρή επιρροή στη ζωή των ατόμων που μοιράζονται αυτό το μοναδικό αρχέτυπο. 

Τα Αόρατα Παιδιά είναι ακριβώς αυτό, αόρατα. 

Η αορατότητα είναι η μεγαλύτερη δύναμη αυτού του αρχέτυπου και επίσης η μεγαλύτερη αδυναμία του στην αντιμετώπιση της ζωής. 

Η αορατότητα είναι αποτελεσματική, όταν νιώθουν πως απειλούνται ή φοβούται κάνοντας τον εαυτό τους διακριτικό, αλλά δεν είναι αποτελεσματική όταν υποβάλλουν μια αίτηση για δουλειά ή να κάνουν πρόταση γάμου. 


Αορατότητα ως μηχανισμός αντιμετώπισης. 

Το Αόρατο Παιδί ως αρχέτυπο έχει μια ικανότητα να είναι στο παρασκήνιο στα πάρτι ή σε εκδηλώσεις σαν ένας  απαρατήρητος παρατηρητής στο πίσω μέρος του δωματίου. Σαν παιδί, αυτό το αρχέτυπο εκφράζεται με το να κρύβετε σε ντουλάπες ή πίσω από τα έπιπλα, προσπαθώντας να είναι τέλεια καμουφλαρισμένο για να αποφύγει  τον εντοπισμό και συνεχώς να διατηρεί την  αφάνεια του.

Αυτό επιτρέπει στο Αόρατο παιδί να αισθανθεί μια αίσθηση της μυστικής εξουσίας στις  περιστάσεων χωρίς να συμμετέχει σε αυτά άμεσα. 

Το αόρατο παιδί βρίσκει μια λεκτική επικοινωνία δύσκολη και μερικές φορές αδύνατη.

Η σκιά του Αόρατου Παιδιού, μπορεί να το κάνει να είναι αποκομμένο από το σώμα του ή και τα συναισθήματά του. 


Το αόρατο παιδί μπορεί να χαθεί μέσα στο τίποτα, η ταυτότητα διαλύεται σε εξωτερικές συνθήκες και γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να εντοπίσει τον εαυτό του μέσα στην απεραντοσύνη της ανθρωπότητας. 

Αυτό επιτρέπει στο αόρατο παιδί να αποφεύγει την ευθύνη.

Το αόρατο παιδί αντιλαμβάνεται κάθε κίνηση αποδοκιμασίας, ή σχόλια ως ενίσχυση της αναξιότητας και αφάνειας. 


Η αίσθηση της θυματοποίησης είναι έντονη σε αυτό το αρχετυπικό μοτίβο και εκείνοι που έχουν αυτό το αρχέτυπο μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στην αυτοκτονία ως μέσο για τη δημιουργία της προβολής, για να κάνει τον εαυτό του γνωστό σε άλλους. 

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η Σκιά του Αόρατου Παιδιού έχει μια μακάβρια γοητεία με το θάνατο.

Το Εξαρτώμενο Παιδί

Το Άπορο ή Εξαρτώμενο Παιδί κουβαλάει ένα βαρύ αίσθημα μέσα του ότι τίποτα δεν είναι ποτέ αρκετό και πάντοτε αναζητάει να αντικαταστήσει κάτι που χάθηκε τον καιρό της παιδικής ηλικίας,  παρόλο που ότι τι είναι αυτό  δεν είναι ποτέ ξεκάθαρο. 

Όπως και με το Πληγωμένο Παιδί, αυτό οδηγεί σε περιόδους κατάθλιψης. 

Το Εξαρτώμενο Παιδί έχει την τάση να είναι επικεντρωμένο στις δικές του ανάγκες και συχνά δεν έχει την ικανότητα να δει τις ανάγκες των άλλων.

Μπορείτε να μάθετε να αναγνωρίζετε την εμφάνισή τους και να την χρησιμοποιείται σαν καθοδήγηση για να σας ειδοποιεί όταν κινδυνεύετε να εκπέσετε σε άπορες, στάσεις και συμπεριφορές.

Πηγή: Caroline Myss, Ιερά Συμβόλαια


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου