Δευτέρα, 5 Μαρτίου 2012

Η ΤΕΤΑΡΤΗ ΕΠΙΓΝΩΣΗ


Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΟΥ ΡΕΕΙ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

Η ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ


 Οι άνθρωποι ανταγωνίζονται μεταξύ τους με σκοπό να εξασφαλίσουν ενέργεια. 

Αυτό το κάνουμε ασυναίσθητα σε κάθε συνάντηση. 

Παρατηρώντας τις αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στους ανθρώπους, τόσο εκείνες που συμμετέχουμε οι ίδιοι, όσο & αυτές που συμβαίνουν μεταξύ άλλων, μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε αυτό τον ανταγωνισμό & να αρχίσουμε να κατανοούμε την ουσιαστική φύση των ανθρώπινων συγκρούσεων. 

Καθώς αποκτάμε μεγαλύτερη συνείδηση της κατάστασης, θα αντιληφθούμε, ότι η ενέργεια που αποκτούν οι άνθρωποι με αυτόν τον τρόπο δεν διαρκεί πολύ. 

Μια ευρύτερη συνειδητοποίηση θα μας δείξει ότι η αληθινή ενέργεια που αναζητούμε προέρχεται από μια συμπαντική πηγή. 

Δεν χρειάζεται να την πάρουμε από κάποιον άλλον. 

Αρχίζουμε να απαλλασσόμαστε από αυτές τις συνήθειες καθώς συνειδητοποιούμε περισσότερο την τάση μας να ελέγχουμε, να υπονομεύουμε, να επικρίνουμε ή να ικανοποιούμε τους άλλους.

Ο αγώνας για δύναμη.

Ο αγώνας μας για δύναμη μπορεί να αρχίσει από πολύ νωρίς, ακόμη & με τις πρώτες φωνές που αναγγέλλουν την άφιξή μας στον κόσμο. 

Το ένστικτο της επιβίωσης συνοδεύεται από ψυχολογικές & πνευματικές ανάγκες, για ασφάλεια, στενή επαφή, οικονομική ευχέρεια, την αίσθηση ότι ανήκουμε κάπου, σε κάποια ομάδα, την αναγνώριση από τους άλλους & τον έλεγχο της ζωής μας. 

Η προσπάθεια να διατηρήσουμε τις ανάγκες μας σε κάποια ισορροπία, αποτελεί τη βάση όλων όσων προσπαθούμε να πετύχουμε στον εξωτερικό κόσμο. 


Όταν μια ανάγκη μας παραμένει ανικανοποίητη, συνήθως εστιάζουμε όλη μας την ενέργεια στην προσπάθεια της ικανοποίησής της.

Τα Πρώτα Παιδικά Χρόνια.

Η τάση να ελέγχουμε τους γύρω μας, για να εξασφαλίσουμε ενέργεια, είναι μια κατάσταση που αρχίζει από την παιδική ηλικία. 

Όταν είμαστε παιδιά, η επιβίωση μας εξαρτάται από τους ενήλικες που μας φροντίζουν & για αυτό αναπτύσσουμε πολύ συγκεκριμένους τρόπους με τους οποίους παίρνουμε ενέργεια από το οικογενειακό μας σύστημα. 

Η εξασφάλιση αρκετής αγάπης, ώστε να νοιώθουμε ασφαλείς & αρκετής αναγνώρισης ώστε να μπορέσουμε να δομήσουμε την ταυτότητα μας, είναι κρίσιμα στοιχεία της ανάπτυξής μας. 

Τα υπολείμματα  του παιδικού πόνου, των μειώσεων, της κακομεταχείρισης, της παραμέλησης, του φόβου, της εγκατάλειψης &  της ενοχής, μας μαραίνουν & γίνονται χώρος όπου δημιουργείται η επιθυμία για έλεγχο. 

Καθώς γινόμαστε ενήλικες, κουβαλάμε & αυτές τις αποσκευές μέσα μας, μαζί με το ενήλικο πλέον σώμα μας & τα διπλώματά μας & τελικά αυτές οι παλιές εμπειρίες προκαλούν τον σχηματισμό συγκεκριμένων  μεθόδων για την απόσπαση ενέργειας από τους άλλους.

Η Καθημερινή Ζωή Είναι Ανταλλαγή Ενέργειας.

Η ανταλλαγή ενέργειας μεταξύ μας γίνεται συνεχώς & παντού, με αποτέλεσμα να μην την αντιλαμβανόμαστε, μέχρι που η δική μας ενέργεια  μειωθεί ή αυξηθεί αισθητά. 

Στην ορολογία της συνδιαλλακτικής ανάλυσης, τα θετικά συναισθήματα ή η προσοχή ονομάζονται χάδια. 

Καθώς ωριμάζουμε, η θετική προσοχή ή τα χάδια μας βοηθούν να δομήσουμε την αίσθηση ότι είμαστε εντάξει, ότι έχουμε αξία & ότι παίζουμε ένα σημαντικό ρόλο στην όλη διάταξη των πραγμάτων. 

Με τον ίδιο τρόπο που μαθαίνουμε να μιλάμε, μαθαίνουμε & την γλώσσα της κοινωνικής συναλλαγής. 

Αυτές οι τεχνικές είναι οι τυποποιημένοι τρόποι που δίνουμε & παίρνουμε ενέργεια, χωρίς να το πολυσκεφτόμαστε.

Ωστόσο, πολύ συχνά κολλάμε σε συγκεκριμένες τεχνικές που είχαν αποδειχτεί αποτελεσματικές μέσα στην οικογένειά μας στα παιδικά μας χρόνια.
Όταν Αποτυγχάνει η Προσπάθεια να Εξασφαλίσουμε Προσοχή.

Στα πρώτα χρόνια της ζωής μας έχουμε ελάχιστες άμυνες που μας επιτρέπουν να κατανοήσουμε ή να εξουδετερώσουμε τον αρνητικό αντίκτυπο όταν μας αγνοούν, μας γελοιοποιούν ή μας επικρίνουν. 

Καθώς μεγαλώνουμε, οι αρνητικές εμπειρίες επηρεάζουν την αυτό αξιολόγησή μας & τις προσδοκίες μας από τον κόσμο. 

Έχουμε ένα έλλειμμα & μια φυσική επιθυμία να το αναπληρώσουμε παίρνοντας ενέργεια από τους άλλους. 

Αν αντιληφθούμε πως υποτιμούμε τον εαυτό μας, θα μπορέσουμε πιο εύκολα να αναλάβουμε την ευθύνη για τον ρόλο που παίξαμε εμείς στην αρνητική ενεργειακή συναλλαγή.
 
Η τέταρτη επίγνωση είναι η συνειδητοποίηση ότι οι άνθρωποι συχνά αποκόπτουν τον εαυτό τους από την εσωτερική τους σύνδεση με την ενέργεια. Το αποτέλεσμα είναι ότι συνήθως νοιώθουμε αδύναμοι & ανασφαλείς & συχνά επιδιώκουμε να ενισχύσουμε τον εαυτό μας παίρνοντας ενέργεια από άλλους ανθρώπους. Αυτό το κάνουμε προσπαθώντας να χειριστούμε ή να ελέγξουμε την προσοχή του άλλου. Αν αναγκάσουμε έναν άνθρωπο να μας προσέξει, τότε αισθανόμαστε ένα ανέβασμα από την ενέργεια του, το οποίο μας κάνει πιο δυνατούς, αλλά αφήνει τον άλλον εξασθενημένο. Συχνά οι άλλοι αντιδρούν σε αυτή την κλοπή της ενέργειάς τους, οπότε δημιουργείτε ένας αγώνας  δύναμης. Όλες οι συγκρούσεις στον κόσμο, προέρχονται από αυτή τη μάχη, για ανθρώπινη ενέργεια.

Αποσπάσματα από το βιβλίου Ουράνια προφητεία
& Οδηγός των 9 Επιγνώσεων
Τζειμς Ρεντφιλντ
Εκδόσεις Διόπτρα


1 σχόλιο:

  1. Πολύ καλό άρθρο. Απαιτεί θέληση και διάθεση να γνωρίσει κανείς τον εαυτό του. Τα αποτελέσματα είναι θεαματικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή