Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016

ΤΟ ΑΡΧΕΤΥΠΟ ΤΟΥ ΣΑΜΠΟΤΕΡ ΥΠΟΝΟΜΕΥΤΗ

Ο Σαμποτέρ/ 

Υπονομευτής 


Ο Φύλακας 

της Επιλογής



Το αρχέτυπο του Σαμποτέρ απαρτίζεται από τους φόβους και τα ζητήματα που συνδέονται με τη χαμηλή αυτοεκτίμηση και μας ωθούν να κάνουμε επιλογές που εμποδίζουν την ενδυνάμωση και την επιτυχία μας.

Πρέπει να αντιμετωπίσετε αυτό το ισχυρό αρχέτυπο που διαθέτουμε όλοι και να το κάνετε σύμμαχο σας.  

Όταν γίνει αυτό, θα δείτε ότι το αρχέτυπο θα σας ειδοποιεί σε καταστάσεις στις οποίες κινδυνεύετε να σας σαμποτάρουν ή να σαμποτάρετε τον εαυτό σας.

Όταν θα αισθάνεστε άνετα με το Σαμποτέρ, θα μάθετε να ακούτε και να λαμβάνετε υπόψη σας αυτές τις προειδοποιήσεις, με αποτέλεσμα να μην κάνετε πια τα ίδια λάθη ξανά και ξανά, και να αποφύγετε έτσι πολλά προβλήματα και ταλαιπωρίες.

Αν τον αγνοήσετε, η σκιά του Σαμποτέρ θα εκδηλωθεί με τη μορφή της αυτο­καταστροφικής συμπεριφοράς ή τις επιθυμίας να υπονομεύσετε τους άλλους.

Στην πραγματικότητα τα πιο «δύσκολα» αρχέτυπα με τα οποία έχουμε συνδεθεί αποτελούν ευκαιρίες προσωπικής ανάπτυξης όπως συμβαίνει με τον Σαμποτέρ /Υπονομευτή.

Το αρχέτυπο αυτό μας ωθεί να σαμποτάρουμε τις ευκαιρίες που μας παρουσιάζονται.  

Είναι αυτό που προσπαθεί να γκρεμίσει τις προσπάθειές μας, που μας παροτρύνει να διακόψουμε μια δίαιτα όταν αρχίσουμε να χάνουμε κιλά, που αμφισβητεί αν είμαστε ικανές να τα καταφέρουμε σε οποιοδήποτε τομέα.  


Έχει τη δύναμη να μας κάνει να μη διακρίνουμε ή να μην αρπάζουμε τις ευκαιρίες.


Πίσω από αυτό το αρχέτυπο υπάρχει το άγχος της αλλαγής και της αποτυχίας, η ανησυχία ότι δεν θα είμαστε σε θέση να τα βγάλουμε πέρα στη ζωή και κυρίως ο φόβος της ανάληψης ευθύνης. να κυριαρχήσουμε σ’ αυτό το αρχέτυπο ρισκάροντας, κάνοντας πράξεις θάρρους και ακολουθώντας τη διαίσθησή μας αντί τις αποκαρδιωτικές παραινέσεις του.


Αυτό μπορεί να είναι το πιο δύσκολο από όλα τα αρχέτυπα να αγκαλιάσει κανείς, γιατί το όνομά του σχετίζεται με την προδοσία.

Ωστόσο, ο σκοπός του δεν είναι να σας σαμποτάρει, αλλά να σας βοηθήσει να μάθετε τους πολλούς τρόπους με τους οποίους υπονομεύετε ή προδίδετε τον εαυτό σας.

Πόσο συχνά βάζετε νέα σχέδια σε λειτουργία, μόνο και μόνο για να καταλήξετε να στέκεστε στο δρόμο σας λόγω των φόβων που δυσφημίζουν αυτά τα αισιόδοξα σχέδια;




Οι φόβοι του Σαμποτέρ σχετίζονται όλοι με τη χαμηλή αυτοπεποίθηση που σας κάνει να κάνετε επιλογές που μπλοκάρουν τη δική σας ενδυνάμωση και επιτυχία. 

Όπως με το Θύμα και την Πόρνη, χρειάζεται να αντιμετωπίσετε αυτό το πανίσχυρο αρχέτυπο που όλοι μας κατέχουμε και να το κάνετε σύμμαχο. 

Όταν το κάνετε, θα ανακαλύψετε ότι καλεί την προσοχή σας σε καταστάσεις στις οποίες κινδυνεύετε να σαμποταριστείτε ή να σαμποτάρετε τον εαυτό σας.

Ερωτήσεις προς το Αρχέτυπο του Σαμποτέρ

Ποιοι φόβοι έχουν την περισσότερη εξουσία πάνω μου;

Τι συμβαίνει όταν ο φόβος μου με νικά;

Επιτρέπω στους άλλους  ανθρώπους να μιλούν για λογαριασμό μου;

Πόσο συνειδητός είμαι εκείνη τη στιγμή που αυτό- σαμποτάρομαι;

Είμαι σε θέση να αναγνωρίζω το Σαμποτέρ στους άλλους;


Ταινίες: Γκρέτα Γκάρμπο στο Mata Hart Άντζελα Λάνσμπουρι στο The Manchurian Candidate- Γούντι Χάρελσον στο The People vs. Larry Flynt Τζούντι Χόλιντεϊ στο The Solid Gold Cadillac Θέατρο: Αμαντέους (Σαλιέρι) του Πίτερ Σάφερ· Η Τρελή του Σαγιότου Ζαν Ζιροντού. 

Θρησκεία/Μύθοι: Λόκι (στη σκανδιναβική μυθολογία, ένας Μορφαλ-λάκτης και Φαρσέρ που είναι πονηρός και κακόβουλος, αλλά και ηρωικός επίσης)· Έρις/Ντισκόρντια (ελληνική/ρωμαϊκή θεά της δι­χόνοιας, που θεωρείται ότι προκάλεσε τον Τρωικό Πόλεμο)· Μπα-μαπάνα (για τους Αβορίγινες της Αυστραλίας, ήρωας-Φαρσέρ που προκαλεί διχόνοια και παρανόηση)· 


Ερπετό (σε πολλές κουλτούρες, μια μορφή που ξεγελά τους ανθρώπους και συχνά σαμποτάρει τη μοναδική τους ευκαιρία να αποκτήσουν αθανασία).






Πηγή: Caroline Myss, Ιερά Συμβόλαια


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου