Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ Ο ΑΡΧΑΓΓΕΛΙΤΗΣ Ο ΜΗΝΑΣ ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ!

Ο Νοέμβριος ο Αρχαγγελίτης

Καλό μήνα γεμάτο με ευλογίες και θαύματα!

Νοέμβριος, ο πιο μυστηριώδης και ιδιόμορφος μήνας του χρόνου.



Είναι μια περίοδος μελαγχολική, επειδή πλησιάζει ο χειμώνας, αλλά και γεμάτη αισιοδοξία για τη συγκομιδή, που θα βοηθήσει σε ένα εύκολο ξεχειμώνιασμα.

Ο καιρός πότε θυμίζει καλοκαίρι και πότε τον επερχόμενο χειμώνα.

Είναι ο ενδέκατος μήνας του έτους και έχει 30 ημέρες.

Ο Νοέμβριος ξεκινά κάθε χρόνο την ίδια ημέρα που αρχίζουν ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος  με εξαίρεση τα δίσεκτα έτη.

Το λουλούδι του μήνα είναι το χρυσάνθεμο και η τυχερή πέτρα του μήνα το τοπάζι.

Από την αρχαιότητα ακόμη διάφορα ιδιαίτερα εμφανή ουράνια αντικείμενα προειδοποιούσαν τους ανθρώπους σαν σημάδια των αλλαγών του καιρού.

Πάρτε, για παράδειγμα, το πανέμορφο ανοιχτό αστρικό σμήνος των Πλειάδων, γνωστότερο στο λαό μας με την ονομασία Πούλια.

Ακόμη και από την εποχή του Ησίοδου  η δύση των Πλειάδων αμέσως μετά την δύση του Ήλιου,  που συμβαίνει στα μέσα Νοεμβρίου, σημάδευε και σημαδεύει την περίοδο της έλευσης του κρύου και «προειδοποιούσε τους γεωργούς  να σπεύσουν να ολοκληρώσουν την σπορά, αλλά και τους κτηνοτρόφους  να κατηφορίσουν στα χημαδιά».

Όπως μας λέει η παροιμία: «Στις δεκαφτά ή στις δεκοχτώ πέφτει η Πούλια στο γιαλό, και πίσω παραγγέλνει: μηδέ στανίτσα στα βουνά, μήτε γιωργός στους κάμπους», ή σε μιαν άλλη παραλλαγή: «μήτε τσομπάνος στα βουνά, μήτε γεωργός στους κάμπους».



Εκτός από την δύση της Πούλιας, όμως, την μεταβολή του καιρού προς το χειρότερο «μηνάει» στο λαό η γιορτή του Αγίου Μηνά, στις 11 Νοεμβρίου, ενώ στη γιορτή του Αγίου Ανδρέα, στις 30 Νοεμβρίου, το κρύο «αντριεύει».

Οι ακατάστατες αυτές καιρικές συνθήκες που επικρατούν έδωσαν στον Νοέμβριο το όνομα «Ανακατωμένος», αν και είναι γνωστός στον λαό μας και ως Σποριάς ή Μεσοσπορίτης γιατί τότε γίνεται η σπορά των δημητριακών.

Στις άλλες γεωργικές ασχολίες περιλαμβάνεται επίσης και το λιομάζωμα.  


Ανάμεσα στις γιορτές του μήνα περιλαμβάνεται και η εορτή των Ταξιαρχών, Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ,  στις 8 Νοεμβρίου, γι’ αυτό ο Νοέμβριος ονομάζεται σε ορισμένες περιοχές της χώρας μας και Αϊ-Ταξιάρχης και Αρχαγγελίτης.

Η μεγαλύτερη, όμως, γιορτή του μήνα είναι τα Εισόδια της Θεοτόκου στις 21 Νοεμβρίου. «…Εισοδίων της Θεοτόκου στα Άγια των Αγίων του Ιερού των Ιεροσολύμων.  

Η παράδοση της Θεοτόκου στο Ιερό έγινε από τους γονείς της, τον Ιωακείμ και την Άννα  «…όταν ήταν τριών ετών, και έτσι την αφιέρωσαν στον Θεό, αφού η Μαρία παρέμεινε εντός του Ιερού, όπου την υποδέχτηκε ο Ζαχαρίας και την εισήγαγε στο Ιερό, όπου έμεινε μέχρι της ηλικίας των 14 ή 15 ετών».

Στις 25 Νοεμβρίου τιμάται η μνήμη της Αγίας Αικατερίνης , η οποία γεννήθηκε και έζησε στην Αλεξάνδρεια επί Μαξιμιλιανού.

 Ήταν κόρη του έπαρχου Αλεξανδρείας Κώνστα (ή Κέστου), γυναίκα σπάνιας σοφίας και ωραιότητας. 

Όπως μαρτυρεί η εκκλησιαστική παράδοση, σε συζήτηση περί πίστεως που είχε με πενήντα φιλοσόφους, η Αικατερίνη μετέστρεψε στον χριστιανισμό όχι μόνο αυτούς αλλά και πολλούς κρατικούς αξιωματούχους και άλλους επιφανείς.


Ο μήνας λοιπός αυτός μας καλεί να ετοιμαστούμε για τον επόμενο μήνα των Χριστουγέννων.


Εσείς απολαύστε τη θαλπωρή του σπιτιού σας, και προετοιμαστείτε για τις εορτές που πλησιάζουν!!!


Φροντίστε τον εαυτό σας & δημιουργήστε τις καλύτερες συνθήκες για την πνευματική σας αλλά και την σωματική σας ανάταση!!!




Αρθρογραφεί η Καίτη Σαμαρτζή

Πηγές: el.wikipedia


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου