Τετάρτη 14 Μαΐου 2014

Η Πανσέληνος του Βεσάκ Σελήνη της μεταμορφωτικής δύναμης



Η Πανσέληνος του Βεσάκ – Σελήνη της μεταμορφωτικής δύναμηςΚάθε χρόνο αυτή την εποχή περίπου, η Πανσέληνος με τον Ήλιο στον Ταύρο και τη Σελήνη στον Σκορπιό, συνδέεται με τη μεγάλη γιορτή του Βεσάκ, παραδοσιακή γιορτή σε χώρους πνευματικούς, χώρους όπως τα Ιμαλάια.
 
Τι είναι όμως η γιορτή αυτή; 

Στην ιστοσελίδα του Κέντρου Βουδιστικών Σπουδών της Αθήνας διαβάζουμε…

Η ημέρα του Βούδα ή αλλιώς το γνωστό ΒΕΣΑΚ ή ΠΟΥΡΝΙΜΑ (Wesak, Vesak, Purnima, Saga Dawa ή Jayanti), είναι παγκοσμίως το σημαντικότερο βουδιστικό φεστιβάλ. 

Εορτάζεται στην πρώτη πανσέληνο του Μαΐου, αν και η ημερομηνία διαφοροποιείται σε κάποιες χώρες. 

Τη συγκεκριμένη ημέρα εορτάζεται η γέννηση του Βούδα, ενώ για κάποιους βουδιστές περιλαμβάνεται και ο εορτασμός της Φώτισης του Βούδα και το πέρασμά του στην Παρανιρβάνα.

Εορτάζεται σ’ όλες τις βουδιστικές χώρες όπως το Θιβέτ, η Κίνα, το Νεπάλ, η Ταϋλάνδη, η Σιγκαπούρη οι Φιλιππίνες, το Λάος, η Ταϊβάν, η Σρι Λάνκα, κ.α. με πολύ χρώμα και ευθυμία. 

Τα σπίτια καθαρίζονται και διακοσμούνται, οι πιστοί επισκέπτονται τα κέντρα και τα μοναστήρια της περιοχής τους για να ακούσουν διδασκαλίες, να ψάλουν ύμνους και προσευχές γαλήνης και αγάπης και να δώσουν τις προσφορές τους στους δασκάλους (Λάμα) και τους μοναχούς. 

Επίσης στους βωμούς ανάβονται πολλά κεριά, τοποθετούνται λουλούδια κ.α. ενώ κάποιοι ζωγραφίζουν σκηνές από τη ζωή του Βούδα, όπως επίσης δίδονται φαγητά και δώρα σε φτωχούς και ανήμπορους.

Κάθε ανώφελη και μη ενάρετη δραστηριότητα αποφεύγεται, τουναντίον κάθε ενάρετη και ωφέλιμη δραστηριότητα επιδιώκεται με θέρμη, μιας και θεωρείται ότι τη συγκεκριμένη ημέρα ο,τιδήποτε θετικό πράττει κανείς (με σώμα, λόγο και νου) πολλαπλασιάζεται εκατομμύρια φορές !

Για τον λόγο αυτό, η γιορτή του Βεσάκ έχει πλέον ευρεία αποδοχή, καθώς συγκεντρώνονται αναζητητές του “εσωτερικού δρόμου” από κάθε θρησκεία, και διαλογίζονται, προσεύχονται, κατά τη διάρκεια της σημαντικής Πανσελήνου, προσπαθώντας να εναρμονιστούν με το Θείο Φως της Αγάπης, αλλά και να ευχηθούν να αγκαλιάσει η Αγάπη κάθε πτυχή της Δημιουργίας.

Αστρολογικά τώρα η φετινή Πανσέληνος…

Πανσέληνος του Μαΐου στις 14 του Μάη στις 10.16 μμ, στον τρίτο δεκανό του Σκορπιού…. και η αντίθεση του Ήλιου προς τη Σελήνη αγγίζει το τέλος της βασικής επίδρασης των εκλείψεων, η ατμόσφαιρα χαλαρώνει σταδιακά και προσφέρονται ευκαιρίες για αποδράσεις από το ζοφερό κλίμα των προηγούμενων μηνών.

Η Σελήνη στον Σκορπιό είναι σε πτώση, δηλαδή αναγκάζεται να εισχωρήσει στο βάθος των αδυναμιών μας και να ανακαλύψει τα πάθη μας, τις φοβίες, τις κρυφές αγωνίες.

Όμως αυτή η Πανσέληνος έχει την ιδιαίτερη χροιά και φύση της, ένα ολόγιομο φεγγάρι σε σύνοδο με τον Κρόνο και σε σταθερό ζώδιο, προσδίδει σταθερότητα και έμφαση σε ό,τι συνδυάζει την ανάγκη για γείωση, αλλά και κάθαρση σε βάθος, στην ρίζα των προβλημάτων μας. 

Ίσως ήρθε η στιγμή να αντιμετωπίσουμε τα φαντάσματά μας και να πετάξουμε από την ψυχή την σήψη, την φθορά, την καθήλωση.

Ο αγώνας είναι σκληρός, αλλά πρέπει να το κάνουμε εδώ και τώρα, που φωτίζονται οι σκοτεινές πτυχές, ακόμη κι αν οι συγκυρίες επιτείνουν τον φόβο.

Υπάρχουν δώρα που θα έρθουν μετά, ανακούφιση, μεταμόρφωση και ριζική αλλαγή.

Το μήνυμα της Πανσελήνου έρχεται να μας αναδείξει τους κινδύνους που ελλοχεύουν μέσα μας και μας παγιδεύουν. Αλλά παράλληλα προσφέρει την λύση: η Σελήνη και ο Κρόνος σχηματίζουν μεγάλο τρίγωνο προς τον Δία και τον Χείρωνα. 

Η προστασία και η θεραπεία συνοδεύουν τον σχηματισμό και ενθαρρύνουν την αποστολή μας για μία ψυχή ανακουφισμένη και ουσιαστικά μεταμορφωμένη.

Λίλιαν Σίμου


http://kissmygrass.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου